Glutenfritt känns normalt i Kanada


nyhet_choices_market_140914Igår var jag på Choices Markets Yaletown och gick en tur på en dryg timma i butiken med en dietist. Det var jättekul att träffa någon som begriper behovet av att äta vettig mat, någon som begriper det man säger själv också. Så mycket lärde jag mig inte, men det kändes bra att få bekräftat att jag är på rätt spår. Inflammatorisk mat som paprika och tomat är inget för mig och det har jag vetat. Det är flera år sedan jag åt det nu. Potatis tyckte hon också att jag skulle plocka bort. Jag äter det ytterst sällan – dels är det mördande tråkigt att skala potatis och dels är jag mätt i flera dagar efter att ha ätit det. Böner av olika slag är kalasmat och att jag groddar själv gillade hon. Sötpotatis tyckte hon att jag ska sluta skala eftersom mycket av näringen sitter just i skalet.

I grönsakshyllan hade de även en del salladsdressingar. Det är inte riktigt min grej, men där ska man vara uppmärksam, där är det ofta nedrört lite gluten. Innehållsdeklarationer ska vara så korta som möjligt och alla ord ska kännas igen. Inget ska behöva slås upp på Internet, som hon sa.

Färsk gurkmeja, en starkt antiinflammatorisk produkt, rekommenderade hon däremot. Vi har det i Sverige också, men man får leta efter det. På Möllevången i Malmö finns det, men du måste komma samma dag som de levereras för annars är de slut. Jag får nog göra en deal med butiken att de får spara några åt mig. Kanske kan jag köpa en liten ask i Honolulu och ta med hem. Tullen i Kanada kan ha synpunkter på det, men jag ska inte stanna på vägen hem – bara passera, så jag ska fundera på saken.

Agavesirap är ett sötningsmedel som kommer från samma planta som man gör tequilla av. Det är på uppgång i Sverige. Dietisten tyckte däremot inte att det är bra val utan att man hellre ska använda honung eller lönnsirap. Jag köpte en flaska agave i New York i våras, den har inte används många gånger och jag kommer att slänga den när jag kommer hem. De gånger som jag har behov av att använda ett sötningsmedel är få, men då får det bli hennes föreslagna alternativ istället. Att jag lägger en dadel i smoothien eller gröten gjord på boveteflingor tyckte hon var helt ok. Vad som helst som inte är vanligt vitt socker är väl egentligen bra. Hon ansåg också att om socker är specificerat på innehållsförteckningen så långt ner som på fjärde plats så är det för mycket.

Mandelmjölk är en stor produkt här, men de har även andra sorter som t ex hasselnöt. Vad de inte har är havremjölk och jag talade mig varm för Oatlys produkter. Dietisten hade redan koll på det för jag skickade information om mina åkommor och vad jag äter när jag bokade rundturen och inkluderade länken till Oatly. Hon höll med om att de har intressanta produkter i sitt sortiment.

nyhet_glutenfritt_140925Choices Markets är en butikskedja som endast finns i British Columbia. Hyllkanten där glutenfria produkter står märker de med en blå lapp – de har alltså inte vikt en hyllsektion till glutenfria produkter – grejerna står där de hör hemma och man slipper känna sig udda när man väljer att gå till den glutenfria lilla hörnan längst in i butiken – som det är i Sverige. Det är väldigt bra att Choices Markets hjälper sina kunder på detta vis med att hitta alternativ när man vill leva glutenfritt. Gluten blandas i alldeles för många grejer, men det känns som om de tänker på oss ”antiglutenmänniskor” lite överallt. När jag i måndags skulle åka till Whistler och hade checkat in på flyget informerades jag om att te, kaffe och kakor var gratis, bara att välja. Jag frågade efter glutenfritt för att jag var nyfiken på svaret och de hade faktiskt goda cookies som var glutenfria. I West Kelowna i tisdags var vi i en affär med lite av varje när det gäller mat och de hade min själ glutenfria muffins som var fyllda på ett par olika vis. Cookies a la American style hade de också, men jag valde en muffins med blåbär och aprikoser.

Det finns en väldigt stor marknad för glutenfritt och det är bergsäkert på väg att öka i väldigt stor omfattning. Jag tror inte riktigt att tillverkare, butiker och restauranger begripit vidden av behovet än. Fundera på det om du vill öppna ett kafé eller liknande – inrikta dig på glutenfritt och du kan öppna kaféer i vartannat gathörn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s