Vancouver (British Columbia, Kanada)

Vvancouver_2010_17ancouver, som fått sitt namn från den brittiske kaptenen George Vancouver, som utforskade området på 1790-talet, är en kuststad i regionen Lower Mainland i British Columbia i det sydvästra hörnet av Kanada.

1867 började man anlägga timmerdepåer och sågverk i det som nu är stadsdelen Gastown, vilket kom att bli kärnan kring vilken staden växte upp och Vancouver blev stad i april 1886. 1887 nådde utbyggnaden av Canadian Pacific Railway fram till Vancouver och stadens stora naturliga hamn var attraktiv och blev snart en viktig del av handelsvägen mellan Orienten, östra Kanada och London.

Vancouver är beläget på Burrard-halvön, mellan Burrard Inlet i norr och Fraserfloden i söder. Mellan Georgiasundet i väster och Stilla havet reser sig Vancouver Island. Fram tills att staden fick sitt namn 1885 syftade ”Vancouver” på Vancouver Island och det är fortfarande en vanlig missuppfattning att staden ligger på ön. Staden, som har en yta på 114 km², tillhör tidszonen Pacific Time Zone (UTC−8) och Pacific Maritime Ecozone.

Vancouver utgör det största storstadsområdet i västra Kanada och är Kanadas tredje största storstadsområde. Själva staden är den åttonde största i Kanada. Enligt 2006 års folkräkning har Vancouver strax över 578.000 invånare och dess storstadsområde hade 2009 cirka 2,3 miljoner invånare. Av invånarna har 52 % ett modersmål som inte är engelska. Vancouver är t ex den största kinesiska kolonin utanför Kina.

Väder

Vvancouver_2010_21ancouver har ett tempererat klimat med kanadensiska mått mätt och ett kustklimat. Sommarmånaderna är normalt torra med måttlig torka i juli och augusti. Resten av året kännetecknas av desto större nederbördsmängder, särskilt mellan oktober och mars. Guiden på stadsrundturen gjorde sig lustig över just detta med regnet. Han sa att det bara regnar en gång om året. Det börjar i oktober och slutar i mitten av maj … 24-7, dvs 24 timmar om dygnet alla veckans sju dagar.

Den årliga nederbördsmängden, uppmätt på Vancouvers internationella flygplats, är i genomsnitt 1.199 mm. Stadens läge vid havet och topografin ger stora lokala variationer i nederbördsmängden. På vintern är det mätbar nederbörd de flesta dagar. Somrarna är torrare med måttliga temperaturer på grund av den svala sjöbrisen. Den högsta genomsnittliga dagstemperaturen är 22 °C i juli och augusti. Den högsta temperaturen som någonsin uppmätts är dock 34,4 °C (juli 2009).

I genomsnitt snöar det elva dagar per år, varav tre dagar ger mer än fem centimeter snö. Det faller i genomsnitt 48,2 cm snö per år, men normalt töar den bort ganska snabbt. Vancouver med ytterområden har de fjärde mildaste vintrarna av samtliga kanadensiska städer. De tre städerna med mildare vintrar är Victoria, Nanaimo och Duncan (alla på Vancouver Island). Dagstemperaturen sjunker under nollgradersstrecket i genomsnitt 46 dagar per år och två av dessa dagar är temperaturen lägre än -10 °C.

Industri och turism

vancouver_2010_03Hamnen Port Metro Vancouver är numera den största i Kanada och den fjärde i Nordamerika. Skogsindustrin är fortfarande den största industrin, men Vancouver är också känd för att vara en storstad mitt i naturen, varför turismen är stadens näst största industri. På tredje plats kommer marijuanaodlingar … Och på fjärde plats dataspelstillverkning.

Vancouver har varit värdstad för många internationella konferenser och tillställningar, bland annat United Nations Conference on Human Settlements 1976 och Världsutställningen 1986. Olympiska vinterspelen arrangerades här och i närbelägna Whistler (125 km norrut) i februari 2010 och strax efter var området värd för paralympiska vinterspelen.

Under världsutställningen 1986 tillkom den stora tältstrukturen Canada Place som utgjorde den kanadensiska paviljongen och den fungerar nu som mässhall, kryssningsterminal och hotell. Stadssiluetten söderut definieras av rådhuset från 1936 och Vancouversjukhusets Centennial Pavilion från 1958. I de gamla delarna av city finns en samling edwardianska byggnader som på sin tid var de högsta i brittiska imperiet. Dessa var Carter-Cotton-byggnaden, även The Province Building, från 1908, Dominion Building från 1907 och Sun Tower från 1911. Sun Tower förlorade positionen som imperiets högsta byggnad när art deco-byggnaden Marine Building invigdes 1930. Den är inspirerad av New Yorks Chrysler Building och känd för sin kakelklädda fasad och dörrar och hissar i förgylld mässing, vilket gör den till en populär plats för filminspelningar. De högsta byggnaderna i dagens Vancouver är skyskraporna Living Shangri-La på 201 meter fördelade på 69 våningar, One Wall Centre som är 150 meter hög och tätt följd av Shaw Tower på 149 meter.

Vancouver har en av Nordamerikas största stadsparker, Stanley Park. Med sin yta på 404,9 hektar är den cirka tio procent större än Central Park i New York. Bergen North Shore Mountains dominerar stadsvyn, och på klara dagar kan man se den snötäckta vulkanen Mount Baker i delstaten Washington i sydost, Vancouver Island och Georgiasundet i väst och sydväst, och Bowen Island i nordväst.

Vancouver – Kanadas svar på Hollywood

vancouver_2010_08Vancouver är ett betydande centrum för produktion av film och TV. I Nordamerika är det bara i Los Angeles och New York som det spelas in mer film och Los Angeles är den enda staden i världen som spelar in fler TV-produktioner. 2008 spelades det in fler än 260 filmer i Vancouver enligt British Columbia Film Commission. Anledningen är att Los Angeles har blivit för dyrt och krångligt att spela in film i medan statliga bidrag i Vancouver och den relativa närheten till Los Angeles med samma tidszon gjort att staden fått smeknamnet norra Hollywood, ett smeknamn som staden för övrigt delar med San Francisco och Toronto.

I topp som världens bästa stad

Vancouver brukar rankas högt i listor över ”världens bästa stad” där livskvalitet värderas. Såväl 2009 som 2010 tog Vancouver förstaplatsen i brittiska affärstidningen The Economists sammanställning. Å jag måste ju säga att mina dagar i Vancouver givit mersmak. Här är otroligt vackert och det är lätt att förflytta sig både till fots, med SkyTrain och buss. De fina stränderna mitt inne i downtown gör också staden attraktiv, restaurangerna är många och alla världens kök är representerade. Vill man sedan förflytta sig i närområdet så är det inte långt till Whistler Mountain och Vancouver Island.

Bilderna på denna sida är från besöket i Vancouver i juli 2010.
Läs mer om den resan på http://holidayjuly2010.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s