Honolulu (Hawaii, USA)

Honolulu, som betyder skyddad vik eller skyddad plats, är huvudstad och största stad i den amerikanska delstaten och ögruppen Hawaii, belägen på ön Oahu i Stilla havet.

Honolulu har ett tropiskt savann-klimat med varma temperaturer, relativt liten nederbörd och låg luftfuktighet året om. På sommaren är temperaturerna omkring 31-32 °C dagtid och 22-24 °C under natten. Resten av året ligger temperaturerna på 27-30 °C dagtid och 18-20 °C under natten.

En betydande näring för Honolulu och ön Oahu är turismen. Många turister besöker varje år de stora turistmålen i och omkring Honolulu som Pearl Harbor, Diamond Head och Waikiki. Många surfare åker till Honolulu för att surfa och många dykare åker också dit för att dyka i de kända korallreven.

Delstaten Hawaii

Hawaii är USAs sydligaste delstat och den västligaste efter Alaska. Tillsammans med Alaska är dessa båda stater de enda som ligger utanför kontinentala USA och som saknar gräns med någon annan amerikansk delstat. Bortsett från Påskön ligger Hawaii längre bort från land än någon annan landmassa på jorden. Hawaiis högsta berg, Mauna Kea, är 4.205 över havet, men högre än Mount Everest om man mäter från botten av Stilla havet.

Samtliga Hawaiis öar har skapats av vulkaner som rest sig från havsbotten. Eftersom öarna skapats på vulkaniskt vis sägs deras ursprungliga djurliv ha kommit dit genom vind (burits dit genom vinden), vågor (tagits dit genom havets vågor) och vingar (fåglar med mera som flugit dit).

Befolkningen på Hawaii är koncentrerad till öarna Hawaii, Maui och Oahu. Största staden är Honolulu med 377.379 invånare (2005) och valdes av kung Kamehameha III som huvudstad tack vare dess naturliga hamn.

Delstaten omfattar nästan hela den vulkaniska ökedjan Hawaiiöarna som består av hundratals öar spridda över 2.400 km. I sydöstra änden av ögruppen finns de åtta ”huvudöarna”- Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui och Hawaii. Den sista är den i särklass största och kallas för ”The Big Island” för att undvika sammanblandning med själva delstaten. Hawaiis yta växer kontinuerligt på grund av vulkanen Kilaueas utbrott, som har pågått en längre tid.

Arkeologiska fynd pekar mot att öarna tidigast bosattes på 300-talet, troligtvis av polynesiska bosättare från Marquesasöarna, Raiatea och Bora Bora. Den första registrerade europeiska kontakten med öarna var år 1778 genom den brittiske upptäcktsresanden James Cook som kallade ögruppen Sandwichöarna.

Cook landsteg 18 januari 1778 vid Waimea på Kauai. 1779 stupade han i strid med öbefolkningen på Kaawaloa. Öarna var på denna tid delade i fyra riken, vilka dock förenades av den kraftfulle Kamehameha I (1782-1819), som 1810 blev kung över ett enat kungarike. Han efterträddes av sin son, den svage Kamehamela II (1818-24), som besökte London 1824 och dog där av mässlingen.

Den verklige utövaren av regeringsmmakten var en av Kamehameha I:s gemåler, Kaahumanu, ända till sin död 1832. Under denna tid ägde en genomgripande förändring rum då kristendomens infördes ifrån 1820. Kamehameha II efterträddes av Kamehameha III (1824-1854), under vars tid kristendomen befästes och en konstitutionell författning utfärdades (1840 och 1852).

Efterträdarna Kamehameha IV (1853-63) och Kamehameha V (1863-72) fullföljde nydaningsarbetet. Med Kamehameha V slocknade Kahmehameha-ätten. Efterträdaren Lunalio dog redan 1874 och med Kalākaua (1874-91) inleddes en reaktion mot den dittillsvarande utvecklingen.

Spänningen mellan amerikanska missionärer och lokalbefolkingen ökade med en ökad immigration från Kina och Japan och 1893 landsattes amerikanska trupper som avsatte Kalākaua efterträdare, systern Liliuokalani. Amerikanerna inrättade en republik med amerikanen S. B. Dole som president 1894.

Självständigheten tog därefter i praktiken slut i och med att amerikanska och europeiska intressen tvingade Kalākaua att underteckna den så kallade Bajonett-konstitutionen. Denna inskränkte kraftigt Kalākauas administrativa befogenheter, fråntog alla asiatiska immigranter rösträtt samt krävde att amerikaner, européer och infödda hawaiianer skulle ha en viss minimiinkomst för att få rösta. Detta innebar att nästan enbart amerikaner och européer hade rösträtt. Kort därefter annekterades Hawaii av USA och blev Hawaiiterritoriet den 7 juli 1898. Sedan den 21 augusti 1959 är Hawaii en av USAs delstater.

USAs president Barack Obama föddes på Hawaii och tillbringade mycket av sin ungdom här. Obama är den ende av USAs presidenter som härstammar från delstaten. En annan kändis från Hawaii är Bette Midler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s