Programmet har utökats med utflykt till West Kelowna


nyhet_west_kelowna_1_140916En punkt har lagts till programmet. Tisdagen den 23 september tar jag en morgonflight till Kelowna International Airport och där blir jag upplockad av min syster och förmodligen även sonen. Skolan har egenligen startat, men lärarna strejkar och man tror inte att det blir några lektioner förrän fram emot oktober-november.

Lärarna har varit i strejk sedan juni – eller egentligen (i olika utsträckning) ända sedan Liam började skolan (han är nio år nu), men nu är de hårda handskarna framtagna. Lärarna i British Columbia jämför sig med sin yrkesgrupp i Alberta där man har mycket bättre betalt. De tycker också att de har för stora klasser, men det kan man ha sina åsikter om. I Edmonton var det 34 elever i klassen, i West Kelowna 22. Edmonton är ”huvudstad” i Alberta och där är det stor inflyttning av bland annat oljeborrare. Skolor hinner inte byggas i den takt bostadsområden växer upp som svampar och därför blir det många elever i varje klass.

Men så värst mycket längre kan man nog inte strejka i British Columbia, där Victoria på Vancouver Island är ”huvudstad”. Kanadas motsvarlighet till A-kassan är slut och de hushåll där både hon och han är lärare – ingen ovanlighet att lärare gifter sig med lärare – har det svårt. De har ingen inkomst alls. Staten försöker svälta ut dem kan man säga.

Tilläggas kan också att varje familj får 40 CAD per barn i bidrag för att hitta någon annanstans att ha barnen på dagarna. Liam är så stor nu att han är ensam hemma, men har man yngre barn är det inte lätt.

För några år sedan strejkade brevbärarna – då kom inte fakturorna fram, folk fick inte sina räkningar och det blev en del efterverkningar av det. Kaos då också. Jag vill minnas att den strejken pågick några månader.

FOTNOT:
Nu på eftermiddagen meddelas det på CTV News att parterna i lärarstrejken ska ha nått en preliminär överenskommelse.
Läs mer om det och bakgrunden här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s