Hemma i en varm lägenhet igen


Ikväll regnar det och temperaturen har gått ner med 10 grader sedan i söndags. Uret närmar sig midnatt och jag har varit hemma tre kvart. Idag stod en utflykt till min syster och hennes familj i West Kelowna eller Westbank som det hette fram tills 2007 på programmet.

Vi körde runt och tittade på några ställen – återkommer med bilder i morgon – och sedan åt vi lunch tillsammans med hennes sambo och efter det var vi och hämtade systersonen Liam i skolan. Det var andra skoldagen i det nya plugget. Liam och en tjej är nya i klassen, men han är en mästare i att få vänner och var inte det minsta bekymrad över att gå i ny skola. Skolskjuts har de inte i hans område så han ska börja åka allmänna kommunikationsmedel när ingen kan köra honom. Gå eller cykla till skolan kan han inte. Det är alldeles för långt och en alldeles för farlig väg.

Min syster berättade ett par lustiga grejer han kläckt ur sig. Lärarna har strejkat i British Columbia sedan juni och barnen har inte varit i skolan på fyra månader. Terminen började tre veckor senare än planerat på grund av strejken där ett argument var att lärarna tyckte att klasserna är för stora och att de går för många timmar. När läraren första dagen hade sagt att de kanske skulle tycka att det var långa dagar plötsligt hade Liam räckt upp handen och kläckt ur sig att det tyckte inte han för i Edmonton gick de mycket längre. Grejen är att lärarna i British Columbia jämför sig med lärarna i Alberta, som är den stat där Edmonton ligger och som de bott i de senaste två åren. Fattas bara att han säger något om antalet elever också … I BC tycker lärarna att det är för många elever i varje klass – de är 21. I Edmonton var de 34. Att jämföra sig med Alberta är inte mycket glitter i granen.

På rasten igår hade han också haft synpunkter på målvakten på fotbollsplanen. Liam hade sagt till honom att han måste stå framför mållinjen och inte bakom mållinjen inne i målet ”för står du där och du tar bollen så blir det ju mål”. Men det tyckte inte killen som agerade målvakt och idag fick vi hör att det räknas inte som mål förrän bollen rör nätet. Vi konstaterade att de har konstiga regler i West Kelowna och Liam sammanfattade det hela med att ”actually they cannot play soccer”. OK.

Efter skolan hamnade vi nära Two Eagles Golf Course & Academy och jag föreslog att vi skulle slå en hink bollar för att Liam skulle få prova. Hockey är det som gäller från morgon till kväll, men hockeyspelare spelar ganska ofta golf också – något måste de göra på sommaren – och de är bra på det och det är ingen nackdel att börja i tidigt ålder så vi köpte en hink bollar och lånade några klubbor och slog efter bästa förmåga. Tjejen i receptionen visade sig för övrigt vara från Sverige. Överkalix. Dialekten hade hon inte glömt bort.

Vad gäller hockeyn vill jag också berätta att det är träning flera gånger i veckan och på torsdagar tränar de INNAN skolan. Kl 05.30 ska de vara ombytta och klara. Halv sex på morgonen. Liam är nio år. De börjar skolas tidigt här, men jag anser att det är väldigt bra att man har ett intresse och är det dessutom i sportens värld är det ännu bättre. Han har redan hockeyfötter, vilket innebär en extra knöl på hälen. DET är väl å andra sidan inte jättebra, men man får ta det onda med det goda.

nyhet_golf_140923_text_1 nyhet_golf_140923_text_2 nyhet_golf_140923_text_3 nyhet_golf_140923_text_4 nyhet_golf_140923_text_5 nyhet_golf_140923_text_6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s