Utflyktsaskar med äpple, carob nibs och fröblandning


När jag var och handlade mat igår kom jag också hem med ett par disktrasor. Jag har inte hittat några sådana där jag bor och hade jag det hade jag ändå inte tagit i dem. Använda disktrasor är bland det äckligaste jag vet. Hujedamig så räligt det är – särskilt om de är fläckiga av gammalt kaffe, kalla och blöta. Måste jag ta i en sådan så blir det i ett hörn och sedan slänger jag den med blixtens hastighet och tvättar händerna med diskmedel och gärna handdesinfektionsmedel.

Vad jag också köpte var en liten och en stor plastask med fyra lås. Det minskar risken att innehållet trillar ut i väskan och kladdar ner. Dessutom ligger äppelbitarna fint utan att bli kantstötta, i en plastpåse blir det en enda sörja om dagen är lång. Det känns som att askarna kommer att bli följeslagare på alla resor framledes. Disktrasor ska jag komma ihåg att plocka ner också nästa gång jag ska hyra lägenhet. Dessa jag köpte här är i en slags tunn frotté och eftersom jag inte kletar ner dem alltför mycket på den här typen av resor är de fullt tvättbara för att återanvändas på nästa besök någonstans i världen.

I den lilla asken ligger en färdigrostad fröblandning som jag också köpte. Solros, sesam, pumpa och något annat som jag inte känner igen plus att jag tillsatt carob nibs. Det smakar som choklad, men är baljväxt från johannesbrödträdet. Frukten liknar en sockerärta och från fröna utvinns carob. Trädet odlas i många delar av södra Europa och trädets fröskidor mals och torkas till ett sött och lite kolaaktigt mjöl, som många använder som ett substitut till kakao. Innan sockerrör och -betor fanns tillgängliga i Europa användes caroben som sötningsmedel. Carobpulver påminner om kakao, men skillnaden är att det är så gott som fettfritt, innehåller inget koffein och sägs motverka sötsug och balansera blodsockret. Carob har använts som föda i mer än 5.000 år och kallas även Johannesbröd eftersom Johannes döparen åt det.

Carob är näringsrikt och innehåller lika mycket vitamin B1 som sparris och jordgubbar, lika mycket niacin som limabönor, linser och ärtor, och har mer vitamin A än aubergin, sparris och rödbeta. Den innehåller dessutom vitamin B2, kalcium, magnesium, kalium och spårmineralerna järn, mangan, krom, koppar och nickel. Förutom detta innehåller carob ungefär 8 % protein och en hel del fibrer. Jämfört med choklad, är carob tre gånger rikare på kalcium, har en tredjedel färre kalorier och sjutton gånger mindre fett.

Inom naturmedicinen används carob för att reglera tarmen och den kan användas vid både förstoppning och diarré. Carob sägs också stärka skelettet och förebygga benskörhet, eftersom den innehåller så mycket kalcium.

Kuriosa i sammanhanget: Trädets grekiska namn keration har givit namn åt måttet karat, eftersom carobfröna användes som motvikt när man vägde guld och diamanter. Tänk vad ni får lära er på min blogg! 😉

nyhet_askar_140921_text_1

2 reaktioner på ”Utflyktsaskar med äpple, carob nibs och fröblandning

  1. Avskyr disktrasor! Min absolut värsta fobi!!! Skulle aldrig för mitt liv ta i en begagnad disktrasa! (inte ens om det vore i mitt hem) Som tur var har jag slutat med något så dumt påfund som disktrasor. Tänk att man var tvungen att flytta från Sverige för att upptäcka att det går lika bra med bakteriedödande vipes på burk! Så glad att jag numera slipper allt vad disktrasor heter. Hade tom glömt bort dem tills jag nu gick in här och blev påmind!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s